Zašto odabrati montažnu kuću

Iako se još uvek većina ljudi odlučuje na tradicionalni način gradnje, sve je više onih koji su zainteresovani da do svog doma dođu montažnom gradnjom. Montažne kuće su objekti izvedeni iz elemenata prethodno proizvedenih u fabrici. Takvi gotovi elementi se dopremaju na lokaciju i montiraju te se pristupa završnoj obradi po želji kupca. Ovakav tip gradnje je idealan za kupca koji želi doći do svog doma, ali ga gradnja kao proces ne zanima, odnosno zna malo o njoj i nema vremena da se njome bavi.
Cena montažne kuće je samo neznatno manja od cene kuće sagrađene na klasičan način. Njena isplativost dolazi do izražaja tek kad se uzmu u obzir troškovi održavanja i energetska učinkovitost.U korist klasične gradnje govori trajnost objekta. Uz pravilno održavanje vek trajanja je praktično neograničen.
Vek trajanja montažne kuće je 100 godina, a uz pravilno održavanje može potrajati i 150 godina. Kroz ovakav objekat se sigurno neće izmeniti četiri generacije, ali sigurno ni u klasično građenoj kući četvrta generacija neće pronaći sve što joj treba.
Danas se i kod klasično građenih objekata korisnici, sve češće umesto adaptacije odlučuju na rušenje i ponovnu gradnju. Velika prednost montažne gradnje je brzina izrade – svoj dom možete dobiti za 3 meseca dok kod klasične gradnje morate računati sa jednom do dve godine.
Energetska učinkovitost definitivno govori u prilog montažnim kućama. Standardne montažne kuće štede 30 do 50% energije potrebne za zagrejavanje objekta. Zbog dobre toplinske izolacije godišnje se uštedi oko 700 m³ za zagrejavanje prostora cca 100m².