Sve veću ponudu montažnih kuća prati i porast interesa javnosti, te su montažne kuće postale tema mnogih diskusija. Slično kao i kod pitanja “kuća ili stan?”, apsolutan odgovor ne postoji, već on zavisi od individualnih potreba investitora i njegovih uverenja. Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živeti u porodičnoj kući “skrojenoj” prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvodači montažnih kuca kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit.
Energetska efikasnost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplotne izolacije. Time se debljina standardnog spoljnog zida povećava na preko 40 cm, što ravno utiče na smanjenje neto korisne površine objekta. Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10% veću neto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod bruto površine od 100 m2 (bruto površina je ona koju plaćate), odabirom montažne kuće dobijate celu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.
Takođe, montažna kuća je osetno lakša od klasične, pa je temeljenje jednostavnije i jeftinije.

Vreme gradnje zidane kuće obično se procenjuju na jednu do dve godine, no često se rokovi otegnu u nedogled, što zbog uobičajenih problema s majstorima koji paralelno rade na po nekoliko gradilišta, što zbog nepovoljnih vremenskih uslova i drugih nepredviđenih situacija. Samo zidarski radovi mogu se obaviti i u šest meseci, ali se kuća iz fizickih i higijenskih razloga ne smatra useljivom barem godinu dana.